Slovenské špeciality

Spolu s kultúrnymi atrakciami a historickými pamiatkami by návštevníci Slovenska mali ochutnať určite aj typické slovenské jedlá a nápoje. Neexistuje žiadna skutočná „slovenská kuchyňa“, ktorá by bola známa a používaná po celom svete, ako je napríklad čínska alebo talianska. Existujú však jedlá, s ktorými by ste sa na Slovensku stretli častejšie než kdekoľvek inde vo svete. Tieto pokrmy sú zvyčajne obohatené rakúskou, českou a maďarskou kuchyňou.

V mnohých reštauráciách na Slovensku sa podávajú lahodné slovenské jedlá. Pre tých, ktorí by ich chceli pripraviť sami doma, uvádzame niektoré tradičné slovenské recepty nižšie. Slovenské jedlo je sýte, typické pre krajinu so silnými vidieckymi koreňmi. Je zamerané najmä na mäso (hlavne bravčové), zemiaky, knedle, husté omáčky a syry. Ak hľadáte zeleninu – vždy je to šalát, často vo forme kapusty. Šaláty nie sú tradičné – nájdete ich však v reštauráciách vo väčších mestách. Vyskúšajte polievku alebo mäsovo-syrové predjedlo. Obed je tradične najväčším jedlom dňa, na večer sa už veľmi nevarí a je na ľahšej strane.

Medzi hlavné zložky jedál patria: zemiaky, pšeničná múka, kravské a ovčie syry, kapusta, cibuľa a cesnak. Tieto suroviny sú základmi tradičného jedla na Slovensku. Hoci ryža nepatrí k pestovaným plodinám na Slovensku, dováža a používa sa v modernej kuchyni. Často narazíte na fazuľu, kukuricu, šošovku a inú koreňovú zeleninu. Tiež sa používa veľa ovocia ako je jablko, hruška, broskyňa, marhuľa, čerešňa, slivka, hrozno, pomaranč, kivi, grapefruit, banán atď. Bravčové, hovädzie a kuracie mäso a ryby sú najobľúbenejším mäsom. Menej často sa ponúka jahňacie, husacie, kačacie, morčacie alebo diviačie. Chlieb je vo výžive veľmi dôležitý. Väčšina obyvateľov Slovenska ho je ako hlavné jedlo na raňajky a často aj na večeru.

Halušky ako národné slovenské jedlo sú podobne Gnocchi. Sú najznámejším jedlom Slovenska a súčasťou slovenskej kultúry, najmä na Liptove a na Orave. Sú vyrobené z prvotných surovín a sú veľmi rýchle a jednoduché na prípravu. Najobľúbenejšie halušky sú tradičné bryndzové halušky. Ovčí syr dodáva jedlu jedinečnú chuť, ale toto je ešte chutnejšie s malými kúskami slaninových kociek a posypané pažítkou alebo kôprom. Zvyčajne sa podáva s pohárom kyslého mlieka zvaného žinčica.

Kapustnica je slovenská hustá polievka tradične pripravená na konci roka – na Vianoce a na Silvestra.

Kapustnica sa dá pripraviť mnohými spôsobmi, líši sa od regiónu k regiónu. V niektorých oblastiach môže kapustnica obsahovať údené mäso, párky a huby, v niektorých regiónoch je to oveľa jednoduchšia polievka. Tie, ktoré sa pripravujú na špeciálne sviatky, sú tiež rozdielne. Napríklad Vianočná kapustnica je varená bez mäsa, je zahustená bielymi haluškami, smotanou a zemiakmi. Smažená ryba je tiež súčasťou typickej vianočnej večere vo väčšine slovenských rodín. Ľahko sa dá pripraviť a je veľmi chutná. Podáva sa so zemiakovým šalátom.

Žemľovka je sladký puding z jabĺk a bieleho chlebu, ktorý je ponorený do sladeného mlieka alebo vajec. Namiesto jabĺk je možné použiť aj hrušky. A nakoniec nesmieme zabudnúť aj na syry. Oštiepok je tradičný slovenský výrobok z ovčieho syra. Vyrába sa z čerstvého syra, ktorý je zatlačený do drevenej, ručne vyrezávanej a okrúhlej formy, ktorá musí chvíľu odstáť. Následne sa forma odstráni a syr sa ponorí do teplej slanej vody. Soľná voda dáva oštiepku jeho tradičnú trvanlivosť.